България отново получи не за присъединяването си към Шенген. От години Австрия

...
България отново получи не за присъединяването си към Шенген. От години Австрия
Коментари Харесай

Газ срещу Шенген? Тировете чакат 24 часа на границата и това ще продължи

България още веднъж получи " не " за присъединението си към Шенген. От години Австрия и Нидерландия са двете страни, които не дават " зелена светлина " за разширението на шенгенското пространство. Ситуацията се повтаря макар, че точно двете страни са едни от най-мащабните търговски сътрудници на страната ни - всекидневно те попадат в топ 3 във връзка с страна на генезис на директните задгранични вложения у нас. 

" За нас е немислимо сега да разтеглим Шенген, само че това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност ", сподели австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с премиера Николай Денков.

Австрия блокира присъединението с аргумента, че прекалено много бежанци не престават да влизат в Европейски Съюз и в страната през България и по-нататък през Румъния. И двете страни обаче настояват, че по-голямата част от придвижването на бежанците се реализира по западнобалканския маршрут, т.е. през Македония, Босна и Хърватия.

До декември, когато се чака тематиката да бъде разисквана на Европейски съвет има време. А в това време освен България, само че и Румъния, Австрия и Нидерландия са предизборни акции.

" Трябва да използваме всички лостове, с цел да получим заслуженото си място в Шенгенското пространство ", разяснява тематиката пред money.bg Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.  И добави: " Може би е извънредно време държавното управление да втвърди леко тона и да покаже, че не може да сме заложници на вътрешнополитическата конюнктура на две държави-членки и да ставаме жертва толкоз години към този момент на това, че някой гони вътрешнопартийни политически ползи в Австрия и Нидерландия ".

Що се касае до въпроса дали България би се включила към делото, с което Румъния заплаши Австрия, поради отхвърли й да даде поддръжката си за присъединението на страната към Шенген, Емил Радев съобщи, че това е напълно в прерогативите на изпълнитлната власт. 

Транспортният бизнес е отчаян

" Решението България да остане отвън Шенген ще се отрази на бизнеса доста неприятно ", коментира темата Ангел Траков, ръководител на УС на Съюза на интернационалните превозвачи. Той акцентира, че международният превоз чака България да влезе в Шенген с огромна вяра, защото скоростта на транспортиране на стоките е извънредно значима, а " отпадането на границите " ще помогне доста в това отношение.

Към днешна дата забавянето на прекосяването на тировете сред границите на България и Румъния е най-малко 15 часа, в множеството случаи това са 24 часа. Същото нещо се случва и по границата с Гърция, макар че са по-кратки периодите за изчакване, забавянето е значително.

Според сектора това е проблем освен за транспортните компании, защото стокообменът сред всички страни ще се случва доста по-бързо, в случай че България и Румъния бъдат признати в Шенген.

" Все отново това са политически решения и мощно се надявам нашите дипломати да положат оптимални старания ", сподели още Ангел Траков.  

Той разгласи, че Съюзът на интернационалните превозвачи ще стартира по-активни дейности за облекчаването на режима сред границите на Румъния и България.

" Като браншова организация ще създадем всичко допустимо да се търсят нови решения, с които да се облекчат тези режими ", сподели още ръководителят на Съюза на интернационалните превозвачи.

А по какъв начин вижда Австрия решението България и Румъния да останат отвън Шенген?

;  - така австрийската преса отразява обстановката.

Блокадата е сензитивна от позиция на енергийната политика на Австрия. От 2027 година от газовото находище на Румъния в Черно море може да се създават 10 кубически метра газ годишно, което от една страна би трябвало да покрие личните потребности на северната ни съседка. От друга страна, неруският газ може да бъде препродаден на Австрия и на други страни от Европейски Съюз.

Българското държавно управление също възприема сходен изострен звук към Виена, базирайки се на високата газова взаимозависимост от Русия в страната и опасността от прекъсване на доставките на газ през 2024 година, написа австрийската медия . Договорът за пренос сред Русия и Украйна изтича следващата година и раздраната от война Украйна към този момент разгласи, че няма да го възобнови. Австрия получава газ от Русия по този маршрут.

" В година, когато Австрия има най-голяма потребност от своите другари, тя би трябвало да реши дали да ги отблъсне с подправена националистическа изразителност или да работи дружно, с цел да обезпечи различни доставки на газ на допустимо най-ниската цена. Да преосмислим шенгенската позиция от тази позиция! ", разяснява неотдавна някогашният министър-председател Кирил Петков пред австрийският вестник . През България минава тръбопроводът " Турски поток ", който с изключение на всичко друго транспортира газ от Азербайджан през Турция.

Инфлацията в Австрия и влизането ни в Шенген

Според данни, представени от Der Standard едвам 2% от емигрантите в Австрия минават през България и Румъния, в същото време отхвърли за приемането на двете страни в Шенген оказва доста въздействие и върху всекидневието на австрийците.

Голяма част от пшеницата, маслото, плодовете и зеленчуците идват в Австрия от Турция, България и Румъния. В момента поради неналичието на Шенгенско съглашение тировете, пренасящи тези артикули, чакат с дни на границата сред България и Румъния на Дунав мост. Това води до спомагателни логистични разноски, които се трансферират върху австрийските консуматори.

Най-голямата грижа за междинното австрийско семейство са цените на храните и инфлацията. Добавянето на България и Румъния към Шенгенското пространство е най-лесният метод за директно въздействие върху цените на храните и инфлацията в Австрия, разясняват от медията.

Дали страната ни ще остане отвън Шенген следва да се реши през декември 2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР